Kadınlarda Miyom Nedir? Miyom Ameliyatı Nasıl Olur?

  1. anasayfa
  2. blog
  3. kadınlarda miyom nedir? miyom ameliyatı nasıl olur?

Kadınlarda miyom nedir içerik kapağı

Rahim miyomları olarak da bilinen kadınlarda miyom, rahmin kas duvarında büyüyen iyi huylu tümördür. Özellikle Üreme yıllarında birçok kadını etkileyen yaygın bir sorundur. Miyomun semptomları, kadından kadına değişebilir. Ancak en yaygın olanlarından bazıları arasında ağır adet kanaması, uzamış adet dönemleri, pelvik ağrı, mesane veya rektum üzerinde baskı ve gebe kalma güçlüğü yer alır.

Miyomun tedavisi semptomların boyutu, yeri ve şiddeti ile hastanın yaşı ve gelecekteki gebelik isteğine bağlıdır. Önerilen ameliyat türü, miyomların boyutuna ve yerine, semptomların şiddetine ve kadının gelecekteki gebelik isteğine bağlı olacaktır. İyileşme süresi de yapılan ameliyatın türüne göre değişiklik gösterecektir.

Rahimde miyom, günümüzde kadınların yaşadığı en sık sorunlardan biridir. Miyom, kadınların ergenlik ve erişkin oldukları zamanlarda çok sık ortaya çıkmasa da 30 ile 40 yaşları arasındaki kadınlarda oldukça sık görülür. Genellikle hormonal dengesizlikler gibi durumlardan etkilenen miyomların kansere dönüşme riskinden dolayı gözlem altında tutulması çok önemlidir. Bu noktada miyomlar hakkında bilgileri derlediğimiz makalemiz size yol gösterici olacaktır.

Miyom Nedir? Miyom Ağrısı Nereye Vurur?

Miyomlar, uterus (rahim) kas dokusunda gelişen iyi huylu tümörlerdir. Genellikle 30-50 yaşlarındaki kadınları etkilerler. Miyomlar, çoğunlukla hiçbir belirti vermezler ve rahatsızlık yaratmazlar. Ayrıca doğumla birlikte ya da doğum sonrası miyom oluşumu spesifik olarak gözlenmese de gebelik sırasında annenin rahmindeki miyomlar büyüyebilir. Doğum sonrası miyom kanamayı arttırabileceğinden annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden, hamilelik sürecinde miyomlar izlenmelidir.

Miyom ağrısı, genellikle pelvik (leğen kemiği) bölgede hissedilir ve alt karın bölgesinde yoğunlaşabilir. Ayrıca ağrı, bacaklara da yayılabilir. Miyomlar, idrara çıkma sırasında baskı yaparak sık idrara çıkma, pelvik ağrı veya idrar kaçırma problemlerine neden olabilirler. Bazı kadınlarda miyomlar, adet döngüsünde ağrı, yoğun veya uzun süren adet kanaması, lekelenme ve adet arası kanama gibi adet düzensizliği belirtiler de gösterebilirler.

Miyomların boyutu, sayısı ve yerleşim yerleri rahimde miyom belirtilerini değiştirir. Büyük veya çok sayıda miyomlar, özellikle de pelvis içinde büyüdüklerinde baskı yaparak bağırsak, mesane veya sinirleri de etkiler. Bunun yanında doğumla birlikte oluşan miyom, kadın doğum uzmanları tarafından izlenmeli anneye verebileceği zararlar en aza indirilmelidir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Rahimde miyom belirtileri kadından kadına değişebilir ve bazen birçok kadında hiçbir belirti vermezler. Bazı miyom belirtileri rahimde polip oluşumu ile karıştırılabilir. Polipler genellikle rahmin en iç tabakasında yer alan et parçası görünümünde iyi huylu tümörlerdir. Rahim içi polipler her 10 kadından birinde görülebilmektedirler.

Kadınlarda miyom belirtileri ise, adet düzensizlikleri ya da adet döngüsünde değişiklikler olarak kendini gösterirler. Miyomlar adet döngüsünde ağrı, yoğun veya uzun süren adet kanaması, lekelenme veya iki adet arası belirtiler gösterir. Bununla birlikte pelvik ağrı, miyom belirtilerinde en sık rastlanan sorundur. Pelvik bölgede hissedilen ağrı, alt karın bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca ağrı bacaklara kadar yayılabilir. Rahimde oluşan miyomlar, idrara çıkma sırasında baskı yaparak sık idrara çıkma ihtiyacına veya idrar kaçırma problemlerine neden olabilirler. Miyom belirtileri ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrı, karın şişliği, kabızlık veya ishal gibi sorunlara neden olur.

Son olarak çok sık rastlanmasa da miyomlar, uzun süren ve yoğun adet kanamasına neden olarak anemi (kansızlık) gelişimine katkıda sunarlar.

Miyom Ne Kadar Büyürse Ameliyat Gerekir?

Miyomların büyüklüğü, sayısı, konumu ve semptomları gibi birçok faktör, miyom ameliyatı  gerekip gerekmediğine karar vermede rol oynar. Bazı kadınlar, miyomlarının küçük olduğu ve semptomları olmadığı sürece, doktorları tarafından düzenli takip edebilirler. Bazıları ise, miyomları büyüdüğü için veya semptomları nedeniyle miyom ameliyatı önerisi alabilirler. Bunun yanı sıra miyomdan kaynaklı oluşan kanamalarda, miyom kanamasını durduran ilaç hastaya önerilir.

Miyomların büyüklüğü genellikle santimetre cinsinden ölçülür. Bununla birlikte miyomun büyüklüğü, doktorların hangi tedavi seçeneğinin uygun olduğuna karar vermesinde rol oynayan önemli bir faktördür. Genellikle, miyomlar 4 cm’den daha küçükse ve semptomları yoksa, ameliyat gerekmez. Ancak, miyomlar büyüdükçe semptomları artar ve genellikle büyük miyomların ameliyatla çıkarılması önerilir.

Miyomlar nadiren hızlı büyürler. Genellikle büyüme hızları yavaş olsa da hızlı büyümede kanserleşme şüphesi varsa miyom tedavisi ameliyat gerektirir.  Bu noktada miyom tedavisi hakkında karar verirken, hastanın yaşam tarzına, sağlık durumuna ve semptomlarına bağlı olarak bir dizi faktör göz önünde bulundurulmalıdır.

Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kaç Saat Sürer?

Miyom ameliyatı, uterusun içinde veya dışında yer alan miyom adı verilen benign tümörlerin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Bu ameliyat farklı tekniklerle yapılabilmektedir.

En sık kullanılan miyomektomi teknikleri arasında açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi bulunmaktadır. Açık cerrahi yöntemi, karın duvarının açılması ile gerçekleştirilirken, laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahi, küçük deliklerden özel aletler ve kamera yardımıyla yapılır. Hangi yöntemin kullanılacağı, miyomun büyüklüğü ve yerine bağlı olarak değişebilir.

Ameliyat süresi, miyomun sayısına, büyüklüğüne, yerine ve ameliyat yöntemine bağlı olarak değişebilir. Genellikle 1-3 saat arasında sürer. Ancak, daha büyük miyomların veya birden fazla miyomun çıkarılması gerektiğinde ameliyat süresi daha uzun olur. Açık miyom ameliyatı sonrası hastalar, genellikle birkaç gün hastanede yatırılır ve tam iyileşme süreci birkaç hafta sürebilir.

Açık Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık miyom ameliyatı, karın duvarının kesilerek miyomların çıkarılması işlemidir. Bu yöntem genellikle büyük miyomlar veya çok sayıda miyomların bulunduğu durumlarda tercih edilir.

Açık miyom ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Hastanın karın bölgesi açılır ve uterusun üzerindeki miyomlar görülebilir hale gelir. Miyomlar çıkarılmadan önce, kanama riskini azaltmak için uterusun etrafına bağlar veya klipler konulur. Miyomlar çıkarıldıktan sonra, uterus üzerindeki kesiler dikilerek kapatılır ve karın bölgesindeki diğer dokular da dikilir.

Açık miyom ameliyatı sonrası, hastalar genellikle birkaç gün hastanede yatırılır ve iyileşme süreci birkaç hafta sürer. Ameliyat sonrası ağrı ve şişlik normaldir ve hastaların yavaş yavaş normal aktivitelerine dönmeleri için doktorlar genellikle birkaç hafta beklemelerini önerirler.

Açık miyom ameliyatı, miyomların boyutuna ve sayısına bağlı olarak uzun bir iyileşme süreci gerektirebilir ve diğer miyomektomi tekniklerine göre daha fazla ağrı ve iyileşme süreci olabilir.

Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı miyom ameliyatı, laparoskopik miyomektomi olarak da bilinir ve karın bölgesine açık kesiler yerine, küçük deliklerden özel aletler ve kamera yardımıyla yapılır. Bu yöntem, miyomların küçük olduğu veya sayısı az olduğu durumlarda tercih edilir.

Kapalı miyom ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır. Karın bölgesinde küçük delikler açılır ve laparoskop adı verilen bir kamera, bu deliklerden içeri sokulur. Kamera, karın bölgesindeki miyomları görüntüler ve diğer deliklerden sokulan özel aletler ile miyomlar çıkarılır. Miyomlar, özel bir torba içinde çıkarılır ve daha sonra bu torba karın dışına alınır.

Kapalı miyom ameliyatı sonrası, hastalar genellikle birkaç gün hastanede yatırılır ve iyileşme süreci daha hızlı olabilir. Ameliyat sonrası ağrı ve şişlik normaldir ve hastaların normal aktivitelerine dönmeleri için genellikle daha kısa bir süre beklemeleri gerekebilir.

Kapalı miyom ameliyatı, açık miyom ameliyatına göre daha az invaziv bir yöntemdir ve hastaların iyileşme süreci daha hızlı olabilir. Ancak, miyomların boyutuna ve sayısına bağlı olarak kapalı miyom ameliyatının da riskleri olabilir. Bu nedenle, hastaların ameliyat öncesi ve sonrası detaylı bilgilendirilmeleri ve doktorlarıyla işbirliği yapmaları önemlidir.

Ameliyat Olmadan Miyom Tedavisi Mümkün Müdür?

Ameliyatsız miyom tedavisi mümkündür. Ancak, miyomların boyutuna, sayısına, hastanın yaşına ve semptomlara göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve her hastaya özgü bir tedavi planı uygulanması gerekir.

Miyomların semptomları hafifse, doktorlar hastanın semptomları kontrol etmek için miyom kanamasını durduran ilaç reçete eder. Bu ilaçlar, adet kanamasını azaltabilir, ağrıyı hafifletebilir veya miyomların büyümesini durdurur.

Ayrıca, miyom tedavisinde doğal yöntemler de kullanılır. Örneğin, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi, yoga ve diğer alternatif terapiler gibi yaşam tarzı değişiklikleri miyomların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, miyomlar büyükse veya semptomları ciddi ise, miyom ameliyatı İzmir ve diğer yerlerdeki hastanelerimizde önerilen tedavi seçeneğidir. Ameliyatsız tedavi seçenekleri semptomları kontrol etmede etkili olur. Ancak miyomların tamamen ortadan kaldırılması için ameliyat genellikle gereklidir.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x