Anestezi̇li̇ Hsg Rahim Filmi -  Histerosalpingografi 

HSG Nedir?

Halk arasında “İlaçlı Rahim Filmi” olarak bilinmekte olan HSG (Histerosalpingografi), enjeksiyon sıvısı ile beraber X-ray ışınları kullanılarak çekilmektedir. 

HSG Anlamı Nedir?

Histerosalpingografi, Histero Salpingo Grafi şeklinde açılmaktadır. Histero rahim, Salpingo tüpler ve Grafi de görüntüleme anlamına gelmektedir. 

HSG Nasıl Çekilir?

Serviksten (rahimden) geçirilen silindirik bir kateter aracılığı ile uterus içine opak madde adında yağ bazlı bir X-ışını boyası verilir. Opak maddenin dağılımına bakılarak rahim içi ve fallop tüplerindeki rahatsızlıklar ve problemler ortaya çıkartılır.

HSG Avantajları Nelerdir?

  • HSG çekimi için enjekte edilen sıvı, tüplerin içerisindeki yapışkan dokuları birbirinden ayırdığı için tedavi edici özelliktedir.
  • HSG çekimi yapılan kadınlarda 6 ay içerisinde hamile kalma olasılığını arttırır.

HSG Ne Kadar Sürer?

Yaklaşık 5 dk süren bir işlemdir. İşlem sonrasında normal hayata dönülebilir. Ancak anestezinin geçmesi için yarım saat civarı dinlenmek gerekir.

HSG Kimlere Çekilir?

  • Kısırlık (infertilite)
  • Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü
  • Dış gebelik öyküsü
  • Rahim içinde yapışıklıktan şüphelenilmesi
  • Tüp bebek tedavisi öncesi
  • Aşılama tedavisi öncesi
  • Ultrasonda perde gibi konjenital anomali şüphesi

HSG Neden Çekilir?

1 yıl boyunca korunmasız ilişkiye girilmesine rağmen gebelik gerçekleşmeyen çiftlerde başvurulan bir yöntemdir. HSG adet bitiminde genellikle adetin 8-10. gününde çekilir. Tüplerde tıkanıklık olduğu düşünülüyorsa, rahim boşluğunda polip, submukoz miyom gibi yer kaplayan lezyonlardan şüpheleniliyorsa veya yapışıklık olup olmadığını kontrol etmek için çekilir. Bunları gösteren en iyi yöntemdir.

HSG Ağrılı bir işlem midir?

Ağrılı olma durumu kişinin anatomik ve fizyolojik durumuna bağlı olarak değişmektedir. Klasik yöntemle yapılan HSG işleminde anestezi kullanılarak ağrı ortadan kaldırılabilir. Ancak yeni teknoloji cihazların kullanıldığı ve deneyimli doktorlar eşliğinde yapılacak HSG filminde anestezi gereksiz hatta risklidir. Anestezi vücuttan atılana kadar geçecek zamanda dikkate alınarak yeni teknoloji kullanılan merkezlerde anestezi almadan bi filmin çekilmesini öneriyoruz.

HSG Sonrası Kanama Olur mu?

HSG çekilirken alet ile rahim ağzı tutulduğundan lekelenme tarzı kanama olması normaldir. Ancak kanama yoğunlaşırsa doktorunuza başvurmanız gerekir.

HSG Sonrası Cinsel İlişki Zararlı mı?

HSG çekimi sonrasında cinsel ilişki olmasında bir sorun yoktur. Ancak çiftin o ay korunması gerekmektedir. Rahim içinde kullanılan kontrast madde fetusa zararlıdır. Bu sebeple cinsel ilişki gebelikle sonuçlanırsa gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.

İlaçlı Rahim Filminde Tüpler Kapalı ise Ne Yapmak Gerek?

HSG sonrası iki tüpün de kapalı olduğu görüldüyse tüp bebek tedavisi yapılmalıdır. Eğer tek tüp tıkalıysa ve hastanın yaşı genç, sperm değerleri iyiyse aşılama denenebilir. Çünkü aşılama için tek tüpün açık olması yeterlidir.

Ameliyatla tüp açma da tüpleri kapalı olan hastaya önerilebilir. Ancak ameliyatla tüp açmanın başarı şansı %5-10 civarındadır ve aynı tüpte dış gebelik olma riski artar.

Çekilen Film Kaç Yıl Geçerliliğini Korur?

HSG in 1 defa çekilmesi yeterlidir. Ama HSG sonrası enfeksiyon, ameliyat, doğum gibi olaylar olduysa rahim filminin tekrar edilmesinde fayda vardır. Çünkü önceki HSG de açık olan tüpler sonradan kapanabilir. Tüplerde tıkanıklık yapacak risk faktörü varsa film tekrarlanmalıdır.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x