Tüp Bağlatma Ameliyatı (Doğum Kontrol Amaçlı Tüplerin Bağlanması)

  1. anasayfa
  2. ameliyatlar
  3. tüp bağlatma ameliyatı (doğum kontrol amaçlı tüplerin bağlanması)

Tüp bağlatma

TÜP BAĞLATMA AMELIYATI (TÜP LIGASYONU)

Çocuk sahibi olmak istemeyen, veya hane içindeki çocuk sayısını tamamlamış olan çiftler ortak karar ile kadın tüp bağlatma yöntemine başvurabilir. Bu bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmekle beraber, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyuculuğu yoktur. Cerrahi bir müdahaledir. Doğal yollarla çocuk sahibi olmayı imkansız hale getirir. Bu sebeple erken yaşta bu kararı vermiş çiftlerin bu kararı iyi düşünüp vermiş olması istenir.

 

İşlem döllenmenin gerçekleştiği fallop tüplerinin kesilerek veya yakılarak olası gebeliğin önlenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Tüp bağlatma geri dönüşü olmayan bir doğum kontrol yöntemidir. Tüplerin bağlandıktan sonra tekrar açılması oldukça zahmetli ve tehlikelidir. Tüpler açılsa dahi dış gebelik gerçekleşme ihtimali çok yüksektir. Bu sebeple doktorlar bu karar verilmeden detaylı düşülmesini önerir. 

 

Genel olarak 3 farklı cerrahi işlem vardır. Bu işlemler Açık veya Laparoskopik olarak yapılmaktadır. Laparoskopinin daha fazla tercih edilmesinin nedeni komplikasyon riskinin az olmasıdır.

  • Tüplerin etrafına plastik halka geçirilmesi
  • Tüplerin uçlarının çıkarılması
  • Tüplerin ortasının kesilmesi

TÜP BAĞLATMA AMELIYATI NASIL OLUR? TÜP BAĞLATMA AMELIYATI NE KADAR SÜRER?

Tüp bağlatma işlemi genel anestezi altında yapılmaktadır. Günlük işlemlerdir bazı durumlarda hastanede bir gece kalınması gerekebilir. İşlem ortamala 45 dk sürer.

  • Cerrahi alan sterilize edilir ve anestezi verilir.
  • İnce bir iğne ile her iki fallop tüpünün üst kısmına bir delik açılır.
  • Her iki fallop tüpü arasına bir tüp yerleştirilir.
  • Tüp, fallop tüplerinin içine girer ve tüpler arasında kalır.
  • İşlem tamamlandıktan sonra, cerrahi alan temizlenir ve bandaj uygulanır.

Açık tüp bağlatma yöntemi kapalı ameliyat olamayan veya istemeyen kadınlarda, mayo hattının altında sezeryan kesisine benzer şekilde laparotomi olarak bilinen açık tip tüp bağlama ameliyatı yapılır. Sıklıkla annenin babanın ortak kararı ile  başka çocuk istemediklerine karar vererek doğum işleminde, annenin tüplerini bağlatması ile gerçekleşir. Doğum sezaryen olacaksa doğum esnasında, normal doğum ise doğumun ertesi günü veya 6 hafta sonra laparoskopik olarak yapılmaktadır. Laparoskopik bağlama işlemi için kullanılan aletlerin Alt karın bölgesinde bir veya 2 adet 1 cm lik küçük kesi yapılır ve fallop tüplerinin görülebilmesi için laparoskop adı verilen küçük bir kamerada genellikle göbek kısmından 2 cm lik kesi yapılarak yerleştirilir. Tüpler daha sonra klipslerle veya ısı ile kapatılır.

 

Nadirende olsa erken yaşlarda karar verilmiş tüp bağlatma işlemleri pişmanlıkla sonuçlanmaktadır. Böyle bir durumda kadın çocuk sahibi olmak istiyorsa doğal yollarla olmasa dahi dışarıda döllendirilmiş yumurtanın rahim duvarına tutunacağı şekilde bir uygulama ile kişinin çocuk sahibi olması sağlanabilir. ,

 

Ülkemizde çift olarak gelip bu operasyonu yaptırmak isteyen çiftlerde iki kişinin de izni gerekmektedir. İşlem sonrasında 1 2 gün dinlenmek yeterli olacaktır. Ancak 15 gün deniz ve havuzdan uzak durmak faydalı olacaktır.

TÜP BAĞLATMA İŞLEMİNİN RISKLERI VE ZARARLARI

Tüp bağlatma ameliyatının bilinen bir zararı yoktur. Yalnızca işlemde alınan anestezinin vücuttan atılması için geçecek bir zamana ihtiyaç vardır. Kişiden kişiye değişkenlik göstermekle beraber anestezi sonrası omuz ve herhangi bir ameliyatta alınan anestezide olduğu gibi yorgunluk ve bulantı olabilir. 

 

Tüp bağlatmaya risk olarak çok düşük seviyelerde de olsa omuz ve karın ağrısı, kanama veya enfeksiyon sayılabilir.

TÜP BAĞLATMA İŞLEMİNİN AVANTAJLARI

Tüp bağlama ameliyatının en önemli faydası ne siz nede eşiniz bundan sonra doğum kontrol yöntemlerine ihtiyaç duymayacaksınız ve endişe etmeyeceksiniz. Artık doğum kontrol için hap, spiral, prezervatif ve iğne gibi şeylere ihtiyacınız olmayacak.


HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x