Jinekolojik Onkoloji (Kanser) Cerrahisi

  1. anasayfa
  2. ameliyatlar
  3. jinekolojik onkoloji (kanser) cerrahisi

Jinekolojik onkoloji

Jinekolojik Onkoloji (Kanser) Cerrahisi  

Jinekolojik Onkoloji kadın hastalıkları ve doğum biliminin yan dalıdır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmuş bir doktor 3 yıl daha eğitim alarak bu alanda uzmanlaşabilir. Jinekolog onkolog kadın kanserleri ve kanser öncesi lezyonların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenir. Kadınlarda en sık görülen kanserler, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri ve yumurtalık kanseridir. Daha nadir görülen kanserler ise dış kadın genital bölgesinde rastlanan vulva kanseri ve vajina kanseri de tedavi edilebilmektedir.

Kanser ortaya çıkmadan lezyonların fark edilmesi ve önlenmesi için uzmanlar 25 - 30 yaş sonrasında her 5 yılda bir HPV ve Pap-smear testi istemektedir. Bu test sonuçlarına göre riskli bir durum varsa ultrason, kolposkopi ile detaylı inceleme veya biyopsi gibi yollara başvurabilir. 

Kadın Kanserleri ve Gebelik

  • Rahim Kanseri (Uterus)
  • Rahim Ağzı Kanseri (Serviks)
  • Yumurtalık Kanseri (Over)
  • Tüp Kanseri 
  • Vulva Kanseri
  • Döl Yolu Kanseri

Kadınların eskiye kıyasla sosyal içinde daha fazla yer alması, stres, beslenme, sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan dolayı kanser oranları hem artmış hem de daha erken yaşlarda görülmeye başlanmıştır. Bununla beraber evlilik yaşının artması ve iş yaşamı nedeniyle gebe kalmayı ileri yaşlara ertemiş bir kadına üretken döneminde kanser teşhisi ile karşılaştığında “çocuk sahibi olabilecek miyim?” sorusu da beraberinde gelen kaygılardan biridir. Gelişen teknoloji bu soruya olumlu cevap verebilme ihtimalimizi artırıyor. Çocuk sahibi olmayan kadınlarda kanser erken evrede yakalanmışsa hastalığın türüne göre hormonal veya cerrahi tedavi ile sadece kanserli bölgenin çıkarılması sayesinde üreme yeteneği korunabilir.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

 

Serviks kanseri rahmin vajinaya açılan ve doğum sırasında genişleyen kısmına verilen isimdir. Rahim ağzı kanseri gibi kanser türleri ise uzun yıllardır üzerinde çalışılmış ve tedavisi mümkün olan bir diğer kanser türüdür.  Serviks kanserinin nedeni HPV virüsüdür ve düzenli kontrol ve tarama programlarıyla erkenden teşhis edilip önlenebilir. Tanı öncesi aşı ile önleminizi almanız mümkümdür. Erken tanı ve teşhis tüm kanser türleri için kritik önem taşımaktadır.  Rahim ağzı kanseri HPV virüsü ile oluşan bir kanser türüdür.

HPV AŞISI

HPV(Human Papilloma Virüs) aşısı, HPV enfeksiyonundan ve HPV ile ilişkili kadında rahim ağzı, dış genital organlar, makat, erkekte penis ve makat, her iki cinsiyette baş boyun ve boğaz bölgesinde oluşan kanser ve siğillerden korumaya yarayan aşıdır. Rahim ağzı kanseri aşısı olarak da bilinen HPV aşısı cinsiyet fark etmeksizin 11-12 yaş aralığında çocuklara uygunlanmalıdır. Zamanında aşı olmamış erkekler için 45 yaşına kadar aşı olmak mümkündür. Kadınlar için bir yaş üst sınırı yoktur her yaşta aşı olunabilir. Aşı koruyuculuğunu kaybetmez. İkili, dörtlü, dokuzlu HPV aşıları vardır. Bazı ülkelerde devletin zorunlu yaptırdığı aşı, ülkemizde de kişi insiyatifine bağlı olarak yapılmaktadır. 

Vulva Kanseri 

Bir dış genital kanser türü olan vulva kanseri, klitoris ve labiayı da kapsayann vajen girişini çevreleyen cildin kanseridir. Vulva kanserinin en büyük ve en yaygın nedeni HPV virüsüdür. Vulva kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak her kanser gibi en etkili çözüm hastalığın gelişimini önlemektir. 

Rahim Kanseri 

Endometriyum rahmin iç tabakasını her regl döneminde kaplayan ve gebelik gerçekleşmezse adet kanamasıyla beraber atılan yapıdır. Gebeliğin gerçekleşmesi durumunda embriyo bu yapıya tutunur. Menapoz sonrası ilerleyen yaşlarda bu yenilenme mekanizmasının da olmaması nedeniyle endometriyum kanseri daha sık görülür.Kadın üreme sisteminde en sık görülen kanser türlerinden biri endometriyum kanseridir. 

Yumurtalık Kanseri 

Uterusun her iki tarafında bulunan yumurtalıklar, yumurta üreten ve kadın üreme sisteminin temel iki kadın üreme hormonu olan östrojen ve progesteronu salgılayan üreme organlarıdır. Over yani yumurtalık kanserinin sebebi tam olarak bilinmemekle beraber en ölümcül jinekolojik kanserlerinden biridir. 

JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE KULLANILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ 

  • Brakiterapi
  • Kolposkopi 
  • Vuvektomi 
  • Kemoterapi 
  • Radyoterapi 

Tüm kanser türleri için en önemli konu erken teşhis ve düzenli taramadır. Doktorlarımız HPV testi ve aşınızı olmanızı ve pap-smear testinizi ihmal etmemenizi öneriyor.


HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x