Dış Gebelik Hangi Testlerde Çıkar? Nasıl Anlarsınız?

  1. anasayfa
  2. blog
  3. dış gebelik hangi testlerde çıkar? nasıl anlarsınız?

Dış gebelik hange testlerde çıkar

Dış gebelik tanısı, erken gebelik belirtileri ile birkaç testle doğrulanabilir. Bunlar; kan testi, ultrason, laparoskobi ve fiziki muayenedir. Bu testlerin yanı sıra, evde yapılan gebelik testleriyle dış gebelik tespit edilemez.

Pelvik ultrasonografi dış gebeliği saptamanın en güvenilir yöntemidir. Bir ultrason taraması gebelik kesesinin ve fetüsün yerini gösterir. Gebelik kesesinin rahimde görülmemesi gebeliğin dış gebelik olduğunun göstergesidir. Beta-hCG kan testi hamilelik sırasında üretilen bir hormondur. Bu kan testi, kandaki beta-hCG seviyelerini ölçer. Dış gebelikte, beta-hCG seviyeleri gebelik aşaması için beklenenden daha düşüktür. Pelvik muayene ise pelvik bölgede ektopik gebeliği gösterebilecek hassasiyeti ortaya çıkarır. Rahim ayrıca hamilelik aşaması için beklenenden daha küçük olur.

Son olarak bazı durumlarda, dış gebeliği teşhis etmek için laparoskopi gerekir. Bu, karında küçük bir kesi yapılarak pelvik bölgeyi görüntülemek için bir kameranın yerleştirildiği cerrahi bir prosedürdür. Dış gebelik varsa işlem sırasında görülür. Hamileliğin erken döneminde karın ağrısı, vajinal kanama, baş dönmesi veya omuz ağrısı gibi belirtiler yaşarsanız tıbbi yardım almanız önemlidir. Dış gebeliğin erken teşhisi ve tedavisi ciddi komplikasyonları önlemek için çok önemlidir.

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır? Nasıl Belli Olur?

Dış gebelik tipik olarak klinik değerlendirme, görüntüleme çalışmaları ve laboratuvar testlerinin bir kombinasyonu ile teşhis edilir. Dış gebeliği teşhis etmenin bazı yolları ise şunlardır:

Pelvik ultrason: Dış gebeliği teşhis etmek için kullanılan en yaygın görüntüleme testidir. Üreme organlarınızın görüntülerini oluşturmak için vajinanıza bir ultrason probu yerleştirilir. Pelvik ultrason doktorunuzun hamileliği gösteren bir gebelik kesesi olup olmadığını kontrol etmesini sağlar. Dış gebelikte ultrason görüntüsü almak tespit etmek için önemlidir.

Kan testleri: İnsan koryonik gonadotropin (hCG) seviyesini ölçmek için yapılan bir kan testi, dış gebeliğin teşhisinde yardımcı olur. Normal bir hamilelikte, hamileliğin ilk birkaç haftasında hCG seviyeleri hızla yükselir. Dış gebelikte hCG seviyeleri beklenenden düşük olabilir veya olması gerektiği kadar hızlı yükselmeyebilir.

Laparoskopi: Bazı durumlarda, dış gebeliği teşhis etmek için laparoskopi kullanılabilir. Bu, üreme organlarını doğrudan görüntülemek için karın bölgesinde küçük bir kesiden küçük bir kameranın yerleştirildiği cerrahi bir prosedürdür. Dış gebelik varsa laparoskobi sırasında görülür.

Tıbbi geçmiş ve fiziki muayene: Doktorunuz size belirtilerinizi, tıbbi geçmişinizi soracak ve fiziki muayene yapacaktır. Ayrıca doktorunuz kan basıncınızı, nabzınızı ve sıcaklığınızı kontrol ederek karnınızda herhangi bir hassasiyeti ve ağrıyı değerlendirir.

Dış Gebelik Testte Çıkar Mı? Hangi Testlerde Çıkar?

Dış gebelik, farklı testler uygulanılarak ortaya çıkar. En yaygın testlerden ilki, hamilelik sırasında plasenta tarafından üretilen bir hormon olan insan koryonik gonadotropininin (hCG) varlığını kontrol etmek için yapılan kan testidir. Normal bir hamilelikte kandaki hCG seviyeleri hızla yükselir. Ancak dış gebelik durumunda seviyeler daha yavaş yükselir veya hiç yükselmez.

Başka bir test ise hamileliğin yerini görselleştirebilen bir ultrasondur. Dış gebelik, fallop tüpleri, yumurtalıklar veya karın gibi rahmin dışında görünecektir. Dış gebelikten şüpheleniliyorsa, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden bir durum olabileceğinden, hemen tıbbi yardım almak önemlidir.

Kan Testleri: Dış Gebelik Kan Testinde Çıkar Mı?

Hamilelik sırasında plasenta, insan koryonik gonadotropin (hCG) adı verilen bir hormon üretir. Normal bir hamilelikte, hCG seviyeleri hamileliğin ilk birkaç haftasında hızla yükselir ve yaklaşık olarak her iki günde bir ikiye katlanır. Bu nedenle dış gebelik hormon seviyelerinin ölçümü ile tespit edilir.

Çünkü dış gebelik durumunda, hCG seviyeleri beklendiği gibi yükselmez veya normal bir gebelikte olduğundan daha yavaş yükselir. Dış gebelikten şüpheleniliyorsa, hCG düzeylerini ölçmek için bir kan testi yapılır. hCG seviyeleri beklendiği gibi yükselmiyorsa veya beklenenden düşükse, bu dış gebelik belirtisi olabilir.

Tek bir hCG düzeyi testinin dış gebeliği doğrulayamayacağını veya ekarte edemeyeceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Genellikle kesin tanı koymak için ultrason gibi ek testler gerekir.

Ultrason: Dış Gebelik Ultrasonda Görülür Mü?

Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın kendisini rahmin dışında, genellikle fallop tüpünde implante etmesiyle oluştuğunda ultrason da görülür. Bu genellikle tehlikeli bir durumdur. Çünkü fallop tüpü fetüsün büyümesini destekleyecek şekilde tasarlanmamıştır. Bu nedenle dış gebelik tüpün yırtılmasına ve iç kanamaya neden olur.

Pelvik ultrasonografi, diş gebeliği saptamak için kullanılan yaygın bir teşhis aracıdır. Vajinaya küçük bir sondanın yerleştirildiği bir transvajinal ultrason, fallop tüpünde veya diğer anormal yerlerde gebelik kesesinin varlığını saptar. Bununla birlikte, dış gebeliğin tespiti, konumu ve boyutuna bağlıdır. Ektopik bir gebelik, bazı durumlarda semptomlara neden olur veya fallop tüpünü yırtacak kadar büyüyene kadar ultrasonda görünmez.

Karın ağrısı, vajinal kanama veya omuz ağrısı gibi semptomlara dayanarak dış gebelikten şüpheleniliyorsa, tanıyı doğrulamak için genellikle bir ultrason yapılacaktır. Dış gebelik saptanırsa, tedavi gebeliğin boyutuna ve yerine, ayrıca kadının genel sağlığına ve gelecekteki doğurganlık isteğine bağlı olur.

Hamilelik Testinde Dış Gebelik Çıkar Mı?

Dış gebelik bazen hamilelik testinde pozitif olarak sonuçlanır. Ancak sonuç güvenilmez veya belirsizdir. Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahmin dışına, genellikle fallop tüpüne yerleşmesi ile oluştuğundan çoğu durumda, gebelik testleri tarafından saptanan hormon olan insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonunu üretecektir. Bununla birlikte, dış gebelikte hCG seviyeleri normal gebelikten daha düşük olur veya hızlı artmaz. Bu bazen yanlış negatif gebelik testine neden olur.

Öte yandan, pozitif bir gebelik testi dış gebeliğe işaret eder. Ancak pozitif bir sonucun normal bir gebeliğe de işaret edebileceğine dikkat etmek önemlidir. Hamilelik testiniz pozitif çıkarsa ve karın ağrısı veya vajinal kanama gibi belirtiler yaşarsanız, hemen sağlık uzmanınıza başvurmanız gerekir.  

Evde Yapılan Testte Dış Gebelik Çıkar Mı?

Dış gebelik bazen evde yapılan gebelik testinin pozitif çıkmasına neden olur. Bunun yanında 10 haftalık dış gebelik belirtileri hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Ancak hem belirtiler hem de evde yapılan gebelik testi sonucu güvensiz olabilir.

Evde gebelik testleri, bir kadının idrarında insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonunun varlığını tespit ederek çalışır. Çoğu durumda, ektopik bir gebelik aynı zamanda pozitif bir gebelik testi ile sonuçlanabilecek hCG üretecektir. Bununla birlikte, dış gebelikte hCG seviyeleri normal gebelikten daha düşük olur ve bu kadar hızlı artmaz. Bu bazen yanlış negatif gebelik testine neden olur.

Pozitif bir hamilelik testinin mutlaka bir kadının normal bir hamileliği olduğu anlamına gelmediğini bilmek önemlidir. Eğer gebelik testiniz pozitif çıkarsa ve karın ağrısı veya vajinal kanama gibi belirtiler yaşarsanız dış gebelik riskinden dolayı doktorunuza başvurmanız gerekir.

Dış Gebelikte Erken Teşhisin Önemi          

Dış gebelik erken teşhis, döllenmiş bir yumurtanın uterus dışına, en yaygın olarak fallop tüplerine implante olduğu potansiyel olarak yaşamı tehdit ettiğinden kritik bir öneme sahiptir. Çünkü dış gebelik tedavi edilmezse fallop tüplerinde ciddi hasara yol açarak kısırlığa ve hatta iç kanama nedeniyle ölüme yol açar.

Erken tanının en önemli faydalarından biri doğurganlığı koruma yeteneğidir. Dış gebelik erken teşhis süresi ne kadar kısa olursa, doğal gebelik için çok önemli olan fallop tüplerine o kadar az zarar verir. Tanı erken konulursa, fallop tüpünü korumak ve gelecekteki gebelik şansını artırmak için tıbbi ve cerrahi seçenekler mevcut olur. Erken teşhis, başarılı tedavi şansını da artırır. Dış gebelik erken tespit edilirse, ilaç ve cerrahi dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

Bazı durumlarda hamilelik dokusunu çözmek için ameliyattan tamamen kaçınılarak ilaç ile tedavi yöntemi kullanılır. Ancak tanı gecikirse gebelik büyümeye devam eder ve tedavisi zorlaşarak komplikasyon riskini artırır. Ek olarak, erken teşhis, hayatı tehdit eden komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Dış gebelik, derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilen iç kanamaya yol açar. Erken teşhis, durumu bu aşamaya gelmeden önce tanımlamaya yardımcı olur.

Erken tanı ciddi komplikasyon riskini azaltır ve olumlu sonuç alma şansını artırır. Dış gebelikten sonra ilk adet yaklaşık 6 haftaya kadar gerçekleşebilir. Dış gebelik sonrası adet kanaması daha az ya da daha çok olabilir. Bazı durumlarda adet düzensizliği ya da ağrılı adet yaşanabilir.

Sonuç olarak, erken teşhis dış gebelik yönetiminde çok önemlidir. Doğurganlığı korumaya, başarılı tedavi şansını artırmaya ve yaşamı tehdit eden komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Erken teşhis sayesinde, dış gebelik sonrasında yeniden gebe kalmak isteyen kadınlar, uzman doktor gözetiminde yumurtlama takibi yaparak hamile kalabilirler.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x